DIRECT EEN AFSPRAAK SNELLER GEHOLPEN BETER HERSTEL

De “zere hak” van de jonge voetballer

Deze aandoening  zal de fysiotherapeut niet onbekend in de oren klinken. Toch heb ik gemerkt dat er een aandoening is, die voor de kinderfysiotherapeut snel herkenbaar is, maar bij vele collega fysiotherapeuten niet  bekend is. Vandaar dat ik het graag onder de aandacht wil brengen, zeker in relatie met BlessureBalie, waar de jonge voetballers zich ook aanmelden. Meer bekendheid zal kunnen bijdragen in het juist diagnosticeren.

De naam van de aandoening is Sever-Schinz-syndroom.
Er is sprake van een ontstoken hielbeen. De klachten komen meestal voor bij kinderen tussen de 7 en 12 jaar en dan meer bij jongens dan bij meisjes.
Er is sprake van pijn en drukpijn aan de achterzijde van het hielbeen. Ook kan er een geringe zwelling en roodheid ontstaan ter plaatse van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen. De hiel kan pijnlijk zijn bij aanraking. De pijnklachten verergeren tijdens lopen, rennen en springen ed.
Na rust of ’s morgens kan de hiel en voet pijnlijk en stijf aanvoelen.

Wat is de relatie met voetbal?

Voetbal heeft een paar verhoogde risicofactoren voor deze aandoening. Ten eerste heeft een voetbalschoen weinig tot geen demping. De meeste kinderen voetballen op kunstgras met gewone voetbalschoenen i.p.v. kunstgrasschoenen.
Ten tweede hebben kinderen die voetballen bijna allemaal (ver)korte hamstrings en kuitspieren.

Ook bij overige sporten komt de aandoening voor, zij het in mindere mate. Turnen is een sport die ook hoog op het lijstje staat.

Wat is het verloop?
De ziekte van Sever Schinz heeft een gunstig spontaan verloop. Dat wil zeggen dat als het kind is uitgegroeid, de klachten vanzelf verdwijnen. Het duurt ongeveer twee tot drie jaar voordat de groeischijf vastgegroeid en verbeend is aan de hiel. Ondanks het gunstige verloop kunnen actief sportende kinderen toch erg veel last kunnen hebben van de klachten.

Wat kan helpen?
Een voetbalschoen is voor gras prima, maar niet voor kunstgras. Een goede kunstgrasschoen is dus voor wedstrijden en trainingen op kunstgras een must.

Koelen met ijs na training en wedstrijden.
Het dagelijks (én op trainingen en wedstrijden) uitvoeren van rekoefeningen van de hamstrings en kuitspieren om de spieren te verlengen.

Mijn tip:

Het leren aanleggen van medical tape aan ouders.  op  YouTube is deze techniek te zien met de zoekterm “KT Tape: Heel Pain”.

Verder is er op internet voldoende te vinden over de behandeling/prognose en dergelijke.

Ilse Sierink, kinderfysiotherapeut.

nonono 1245 stockx dunks stockx fake stockx store jordan 4 black cat stockx jordan 4 military black stockx yeezy foam runner stockx yeezy slide stockx